1. What is the instrument used to measure rainfall?
বৃষ্টিপাত পরিমাপের যন্ত্র কোনটি?
A) Thermometer / থার্মোমিটার
B) Barometer / বারোমিটার
C) Rain Gauge / রেইন গেজ
D) Hygrometer / হাইগ্রোমিটার
Answer:C) Rain Gauge / রেইন গেজ
2. Who discovered X-rays?
এক্স রশ্মি কে আবিষ্কার করেছিলেন?
A) Isaac Newton / আইজ্যাক নিউটন
B) Wilhelm Conrad Roentgen / উইলহেলম কনরাড রন্টজেন
C) Alexander Fleming / আলেকজান্ডার ফ্লেমিং
D) Marie Curie / মেরি কুরি
Answer: B) Wilhelm Conrad Roentgen / উইলহেলম কনরাড রন্টজেন
3. What is Lunar Caustic?
লুনার কস্টিক আসলে কি?
A) Sodium Chloride / সোডিয়াম ক্লোরাইড
B) Silver Nitrate / সিলভার নাইট্রেট
C) Potassium Iodide / পটাশিয়াম আয়োডাইড
D) Calcium Carbonate / ক্যালসিয়াম কার্বনেট
Answer: B) Silver Nitrate / সিলভার নাইট্রেট
4. Where are Granules and Stroma found?
গ্রানা ও স্ট্রোমা কোথায় থাকে?
A) Nucleus / নিউক্লিয়াস
B) Mitochondria / মাইটোকন্ড্রিয়া
C) Chloroplast / ক্লোরোপ্লাস্ট
D) Golgi Apparatus / গোলজি অ্যাপারেটাস
Answer: C) Chloroplast / ক্লোরোপ্লাস্ট
5. Bronchitis is a disease of which organ?
ব্রঙ্কাইটিস কোন অঙ্গের রোগ?
A) Lungs / ফুসফুস
B) Stomach / পেট
C) Airways / শ্বাসনালী
D) Liver / যকৃত
Answer: C) Airways / শ্বাসনালী
6. What is the hibernation of a frog called?
ব্যাঙের শীতঘুমকে কি বলা হয়?
A) Migration / স্থানান্তর
B) Dormancy / অবশিষ্টাবস্থা
C) Hibernation / হাইবারনেশন
D) Estivation / গ্রীষ্মঘুম
Answer: C) Hibernation / হাইবারনেশন
7. Which cell organelle is called the 'clod wing'?
কোন কোষ অঙ্গানু কে ক্লডের ডানা বলা হয়?
A) Ribosome / রাইবোজোম
B) Endoplasmic Reticulum / এন্ডোপ্লাজমিক রেটিকুলাম
C) Golgi Apparatus / গোলজি অ্যাপারেটাস
D) Lysosome / লাইসোজোম
Answer: A) Ribosome / রাইবোজোম
8. How will the speed of a moving train appear to a person sitting inside it?
গতিশীল ট্রেনে বসা ব্যক্তির কাছে ট্রেনের গতি কেমন মনে হবে?
A) Fast / দ্রুত
B) Slow / ধীর
C) Stationary / স্থির
D) Varying / পরিবর্তনশীল
Answer: C) Stationary / স্থির
9. Which animal has flippers as locomotory organs?
কোন প্রাণীর গমন অঙ্গের নাম ফ্লিপার?
A) Dolphin / ডলফিন
B) Sea Turtle / সামুদ্রিক কচ্ছপ
C) Whale / তিমি
D) Penguin / পেঙ্গুইন
Answer: B) Sea Turtle / সামুদ্রিক কচ্ছপ
10. Which scientist classified blood groups?
কোন বিজ্ঞানী রক্তের শ্রেনীবিভাগ করেছেন?
A) Gregor Mendel / গ্রেগর মেন্ডেল
B) Karl Landsteiner / কার্ল ল্যান্ডস্টেইনার
C) Louis Pasteur / লুই পাস্তুর
D) Robert Koch / রবার্ট কচ
Answer: B) Karl Landsteiner / কার্ল ল্যান্ডস্টেইনার
11. Which enzyme helps in blood clotting?
রক্ততঞ্চনে কোন উৎসেচক সাহায্য করে?
A) Amylase / অ্যামাইলেজ
B) Thrombokinase / থ্রম্বোকাইনেজ
C) Protease / প্রোটেইনেজ
D) Lipase / লিপেজ
Answer: B) Thrombokinase / থ্রম্বোকাইনেজ
12. From which gland is gonadotropic hormone secreted?
কোন গ্রন্থি থেকে গোনাডোট্রপিক হরমোন নিঃসরিত হয়?
A) Thyroid / থাইরয়েড
B) Pituitary / পিটুইটারি
C) Adrenal / অ্যাড্রিনাল
D) Pancreas / অগ্ন্যাশয়
Answer: B) Pituitary / পিটুইটারী
13. What is used to remove permanent hardness of water?
জলের স্থায়ী কঠোরতা কী দ্বারা দূর করা হয়?
A) Carbonate / কার্বনেট
B) Zeolite / জিওলাইট
C) Chlorine / ক্লোরিন
D) Sulphate / সালফেট
Answer: B) Zeolite / জিওলাইট
14. What does a hygrometer measure?
হাইগ্রোমিটার কি পরিমাপ করে?
A) Temperature / তাপমাত্রা
B) Atmospheric pressure / বায়ুচাপ
C) Relative humidity / আপেক্ষিক আদ্রতা
D) Wind speed / বায়ুর গতি
Answer: C) Relative humidity / আপেক্ষিক আদ্রতা
15. Which enzyme in tears helps destroy bacteria?
লালারসে কোন উৎসেচক ব্যাকটেরিয়া ধ্বংস করে?
A) Lysozyme / লাইসোজম
B) Amylase / অ্যামাইলেজ
C) Pepsin / পেপসিন
D) Lactase / ল্যাকটেজ
Answer: A) Lysozyme / লাইসোজম
Q16. hich vitamin is stored in the liver?
কোন ভিটামিন যকৃতে সঞ্চিত হয়?
A) Vitamin C
B) Vitamin D
C) Vitamin A
D) Vitamin K
Answer: C) Vitamin A
Q17.What causes muscles to stiffen after death?
মৃত্যুর পর পেশি কঠিন হয়ে যাওয়ার কারণ কি?
A) Increase in calcium
B) Decrease in ATP
C) Lack of oxygen
D) Excess lactic acid
Answer: B) Decrease in ATP
Q18.Mammary glands in females are modified forms of which glands?
স্ত্রী দেহে স্তন গ্রন্থি কোন গ্রন্থির প্রকৃত রূপান্তর?
A) Sebaceous gland
B) Sweat gland
C) Salivary gland
D) Pituitary gland
Answer: B) Sweat gland
Q19.What problems occur in the body if too many vitamins are taken?
বেশি ভিটামিন নিলে শরীরে কী সমস্যা দেখা দেয়?
A) Weakness and diarrhea
B) Headache and drowsiness
C) Fever and cough
D) Nausea and vomiting
Answer: B) Headache and drowsiness
Q20.What is the hardest part of human teeth called?
মানুষের দাঁতের সবচেয়ে কঠিন অংশের নাম কি?
A) Cementum
B) Enamel
C) Dentin
D) Pulp
Answer: B) Enamel
Q21.After fertilization, what is the chromosome number in a human cell?
নিষেকের পর মানুষের কোষের ক্রোমোজোম সংখ্যা কত হয়?
A) 20
B) 23
C) 46
D) 92
Answer: C) 46
Q22.Pernicious anemia occurs due to the deficiency of which vitamin?
পারনিসিয়াস অ্যানিমিয়া কোন ভিটামিনের অভাবে হয়?
A) Vitamin B6
B) Vitamin C
C) Vitamin B12
D) Vitamin D
Answer: C) Vitamin B12
Q23.Which mammal has no hair on its body?
কোন স্তন্যপায়ী প্রাণীর দেহে লোম থাকে না?
A) Elephant
B) Tarsier
C) Whale
D) Dolphin
Answer: C) Whale
Q24.Animals that eat their own feces at night are called what?
যেসব প্রাণী রাতে মল খেয়ে থাকে তাদের কি বলে?
A) Herbivores
B) Coprophagy
C) Carnivores
D) Omnivores
Answer: B) Coprophagy
Q25.Which insecticide causes insects to die on contact?
কোন কীটনাশকের ছোঁয়ায় পতঙ্গদের মৃত্যু ঘটে?
A) Malathion
B) DDT
C) Parathion
D) BHC
Answer: C) Parathion
Q26.Which acid makes rainwater acidic in nature?
কোন অ্যাসিডের উপস্থিতির কারণে বৃষ্টির জল অম্লীয় প্রকৃতির হয়?
A) Carbonic acid
B) Nitric acid and Nitrous acid
C) Hydrochloric acid
D) Sulfuric acid
Answer: B) Nitric acid and Nitrous acid
Q27.What is the color of fuming nitric acid?
ধোঁয়াযুক্ত নাইট্রিক অ্যাসিডের রঙ কী?
A) Yellow
B) Brown
C) Red
D) White
Answer: B) Brown
Q28.What color does nitric acid turn after being stored for a long time?
নাইট্রিক অ্যাসিডকে অনেকদিন রেখে দিলে কী রঙ হয়?
A) Yellow
B) Brown
C) Green
D) Black
Answer: A) Yellow
Q29.Laughing gas is actually what compound?
লাফিং গ্যাস আসলে কী?
A) Nitric oxide
B) Nitrous oxide
C) Sulfur dioxide
D) Carbon dioxide
Answer: B) Nitrous oxide
Q30.What is meant by focal length?
ফোকাস দৈর্ঘ্য কাকে বলে?
A) Distance between lens and object
B) Distance between lens and image
C) Distance between optical center and principal focus
D) Distance between two foci
Answer: C) Distance between optical center and principal focus
Q31.In diffuse reflection, what happens to angle of incidence and angle of reflection?
বিক্ষিপ্ত প্রতিফলনের ক্ষেত্রে আপতন কোণ ও প্রতিফলন কোণ কেমন হয়?
A) Not equal
B) Sometimes equal
C) Opposite
D) Equal
Answer: D) Equal
Q.32. Spectrum is the path of several monochromatic lights produced from dispersion of polychromatic light.
বর্ণালি হলো বহুবর্ণী আলোর বিচ্ছুরণে উৎপন্ন একাধিক একবর্ণী আলোর পথ।
MCQ: What is called a spectrum?
MCQ: বর্ণালী কাকে বলা হয়?
(A) Reflection of light
(B) Refraction of light
(C) Path of monochromatic lights from dispersion
(D) Random scattering of light
Answer: (C) Path of monochromatic lights from dispersion.
উত্তর: (গ) বিচ্ছুরণ থেকে একরঙা আলোর পথ।
Q.33.An impure spectrum is one in which components overlap and cannot be clearly distinguished.
অশুদ্ধ বর্ণালি হলো যে বর্ণালিতে উপাদান বর্ণগুলি একে অপরের ওপর পড়ে স্পষ্টভাবে আলাদা করা যায় না।
MCQ: What is an impure spectrum?
অপরিষ্কার বর্ণালী কী?
(A) Spectrum with clear lines
(B) Spectrum where colors overlap
(C) Spectrum with only red light
(D) Spectrum formed only by prism
Answer: (B) Spectrum where colors overlap
উত্তর: (B) বর্ণালী যেখানে রঙগুলি ওভারল্যাপ করে
Q.34.In a mirror, our left hand appears as right because lateral inversion occurs.
আয়নায় আমাদের বাঁ হাত ডান হাত বলে মনে হয় কারণ সমতল দর্পণে পার্শ্বীয় পরিবর্তন ঘটে।
MCQ: Why does left hand appear right in a plane mirror?
MCQ: সমতল আয়নায় বাম হাত ডান দেখায় কেন?
(A) Vertical inversion
(B) Lateral inversion
(C) Absorption of rays
(D) Complete reflection
Answer: (B) Lateral inversion
(খ) পার্শ্বীয় বিপরীত
Q.35.There are two types of images: real and virtual.
প্রতিবিম্ব দুই প্রকারের — সদবিম্ব ও অসদবিম্ব।
MCQ: How many types of images are there?
কত ধরণের ছবি আছে?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four
Answer: (B) Two
Q.36.If the angle of incidence on a plane mirror is 45°, then angle of reflection = 45° and deviation = 90°.
যদি সমতল দর্পণে আপতন কোণ 45° হয় তবে প্রতিফলন কোণ = 45° এবং চ্যুতি কোণ = 90°।
MCQ: For 45° incidence on a mirror, what are the reflection and deviation angles?
MCQ: একটি দর্পণে 45° আপতনের জন্য, প্রতিফলন এবং বিচ্যুতি কোণগুলি কী কী?
(A) 45°, 90°
(B) 30°, 60°
(C) 60°, 120°
(D) 45°, 45°
Answer: (A) 45°, 90°
Q.37.A virtual image in a plane mirror is seen as rays from a point converge behind the mirror.
সমতল দর্পণে সদবিম্ব সৃষ্টি হয় যখন অভিসারী রশ্মি প্রতিফলিত হয়ে পিছনে বিন্দুতে মিলিত হয়।
MCQ: How is a virtual image seen in a plane mirror?
MCQ: একটি সমতল আয়নায় একটি ভার্চুয়াল চিত্র কীভাবে দেখা যায়?
(A) By divergence of rays
(B) By actual convergence of rays in front
(C) By apparent convergence behind the mirror
(D) By absorption of rays
Answer: (C) By apparent convergence behind the mirror
Q.38.The crooked shadow of a tree by the pond occurs due to irregular reflection (diffused reflection).
পুকুরের পাড়ে গাছের ছায়া আঁকাবাঁকা দেখায় আলোকের বিক্ষিপ্ত প্রতিফলনের জন্য।
MCQ: Irregular shadow of a tree is due to—
MCQ: গাছের অনিয়মিত ছায়ার কারণ—
(A) Regular reflection
(B) Total internal reflection
(C) Diffused reflection
(D) Refraction only
Answer: (C) Diffused reflection
Q.39.Dispersion is the splitting of polychromatic light into monochromatic components in a medium like a prism.
বিচ্ছুরণ হলো বহুবর্ণী আলোকে প্রিজমের মতো মাধ্যমে একাধিক একবর্ণী আলোতে বিভক্ত হওয়া।
MCQ: What is dispersion of light?
MCQ: আলোর বিচ্ছুরণ কী?
(A) Bending of light rays
(B) Splitting of polychromatic light into monochromatic rays
(C) Total internal reflection
(D) Absorption of light
Answer: (B) Splitting of polychromatic light into monochromatic rays.
(খ) বহুবর্ণীয় আলোর একবর্ণীয় রশ্মিতে বিভাজন
Q.40.A lens is a transparent optical medium bounded by two smooth surfaces of specific geometry.
লেন্স হলো দুটি মসৃণ, নির্দিষ্ট জ্যামিতিক তল দ্বারা সীমাবদ্ধ এক স্বচ্ছ আলোকীয় মাধ্যম।
MCQ: What is a lens?
MCQ: লেন্স কী?
(A) Transparent plate of glass
(B) Transparent medium with curved polished surfaces
(C) Mirror surface
(D) Opaque medium
Answer: (B) Transparent medium with curved polished surfaces
উত্তর: (B) বাঁকা পালিশ করা পৃষ্ঠতল সহ স্বচ্ছ মাধ্যম
Q.41.When water is added to white copper sulphate, it turns blue.
সাদা কপার সালফেটে জল মেশালে তা নীল হয়ে যায়।
MCQ: What happens when water is added to white copper sulphate?
MCQ: সাদা কপার সালফেটে পানি মেশালে কী হয়?
(A) Turns red
(B) Turns blue
(C) Remains white
(D) Turns green
Answer: (B) Turns blue
Q.42.The ring test is used to identify nitric acid and nitrate salts.
নাইট্রিক অ্যাসিড ও নাইট্রেট লবণ সনাক্ত করতে বলয় পরীক্ষা করা হয়।
MCQ: Which test detects nitrates?
MCQ: কোন পরীক্ষা নাইট্রেট সনাক্ত করে?
(A) Litmus test
(B) Flame test
(C) Ring test
(D) Smell test
Answer: (C) Ring test
43.Potassium ferrocyanide is what type of compound?
পটাশিয়াম ফেরোসায়ানাইড কী ধরনের যৌগ?
a) Normal salt
b) Double salt
c) Complex salt
d) Mixed salt
Answer: c) Complex salt | জটিল লবণ
44.Oxygen gas is compared to air: heavier or lighter?
অক্সিজেন গ্যাস বায়ুর তুলনায় কেমন— ভারি নাকি হালকা?
a) Much heavier
b) Slightly heavier
c) Lighter
d) Same weight
Answer: b) Slightly heavier | সামান্য ভারি
45.When oxygen reacts with non-metals, what kind of oxide is formed?
অক্সিজেন অধাতুর সঙ্গে বিক্রিয়া করলে কী ধরনের অক্সাইড হয়?
a) Basic oxide
b) Neutral oxide
c) Acidic oxide
d) Amphoteric oxide
Answer: c) Acidic oxide | আম্লিক অক্সাইড
46.The temperature of oxy-acetylene flame is about—
অক্সি-অ্যাসিটিলিন শিখার তাপমাত্রা কত?
a) 2000 °C
b) 2500 °C
c) 3000 °C
d) 3500 °C
Answer: c) 3000 °C | ৩,০০০ °C
47.What is the meaning of the word "Hydrogen"?
‘হাইড্রোজেন’ শব্দের অর্থ কী?
a) Water maker
b) Fire generator
c) Gas of life
d) Light producer
Answer: a) Water maker | জল উৎপাদক
48.Which type of zinc is used in hydrogen preparation?
হাইড্রোজেন উৎপাদনে কী ধরণের দস্তা ব্যবহৃত হয়?
a) Pure zinc
b) Commercial zinc granules
c) Zinc sheet
d) Zinc rod
Answer: b) Commercial zinc granules | বাণিজ্যিক দস্তার ছিবড়া
49.The temperature of oxy-hydrogen flame is—
অক্সি-হাইড্রোজেন শিখার উষ্ণতা কত?
a) 1000 °C
b) 1500 °C
c) 2000 °C
d) 2500 °C
Answer: c) 2000 °C | ২,০০০ °C
50.Absorption of a gas into a solid is called—
কোনো গ্যাস যদি কঠিন পদার্থে শোষিত হয় তাকে কী বলে?
a) Diffusion
b) Adsorption
c) Absorption
d) Occlusion
Answer: d) Occlusion | অন্তধৃতি
51.Freshly liberated hydrogen in a reaction is called—
কোনো বিক্রিয়ায় সদ্যমুক্ত হাইড্রোজেনকে কী বলে?
a) Active hydrogen
b) Atomic hydrogen
c) Nascent hydrogen
d) Gaseous hydrogen
Answer: c) Nascent hydrogen | জায়মান হাইড্রোজেন
52.Who first discovered ammonia gas?
অ্যামোনিয়া গ্যাস কে প্রথম আবিষ্কার করেন?
a) Lavoisier in 1770
b) Cavendish in 1771
c) Priestley in 1774
d) Dalton in 1776
Answer: c) Priestley in 1774 | প্রিস্টলি, ১৭৭৪
53.The chemical composition of marble is—
মার্বেল পাথরের রাসায়নিক উপাদান কী?
a) Calcium chloride
b) Calcium carbonate
c) Calcium sulfate
d) Calcium phosphate
Answer: b) Calcium carbonate | ক্যালসিয়াম কার্বনেট
54.Carbon dioxide is how many times heavier than air?
বায়ুর চেয়ে কার্বন ডাই–অক্সাইড কতগুণ ভারি?
a) 1 time
b) 1.2 times
c) 1.5 times
d) 2 times
Answer: c) 1.5 times | প্রায় দেড়গুণ
55.Electrostatic precipitator is used for—
ইলেক্ট্রোস্টাটিক প্রিসিপিটেটর কী জন্য ব্যবহৃত হয়?
a) Producing electricity
b) Removing dust particles from air
c) Measuring air pressure
d) Storing electric charge
Answer: b) Removing dust particles from air | বাতাসে ভাসমান ধূলিকণা অধঃক্ষেপিত করতে
56.What is the balanced ratio of green plants and animals?
সবুজ উদ্ভিদ ও প্রাণীর সুষম অনুপাত কত?
a) 100 : 1
b) 95 : 5
c) 99 : 1
d) 90 : 10
Answer: c) 99 : 1 | ৯৯ : ১
57.What is the greenhouse effect?
গ্রিনহাউস এফেক্ট কী?
a) Formation of ozone in atmosphere
b) Heating of earth’s surface due to greenhouse gases trapping heat
c) Reduction of CO₂ in air
d) Cooling effect of plants
Answer: b) Heating of earth’s surface due to greenhouse gases trapping heat
কার্বন ডাই-অক্সাইড, মিথেন, CFC ইত্যাদির কারণে উত্তপ্ত ভূ–পৃষ্ঠ থেকে বিকীর্ণ তাপ বায়ুমণ্ডল ভেদ করে পালাতে না পারায় পৃথিবীর গড় তাপমাত্রা বৃদ্ধি
Q58. The state flower of West Bengal is Shiuli.
পশ্চিমবঙ্গের জাতীয় ফুল হলো শিউলি।
Question: What is the state flower of West Bengal?
Options:
a) Rose
b) Sunflower
c) Shiuli
d) Jasmine
Answer: c) Shiuli
Q59. Geiger counter is used to measure radioactivity.
গাইগার কাউন্টার পদার্থের তেজস্ক্রিয়তা নিরূপণের কাজে লাগে।
Question: What is a Geiger counter used for?
Options:
a) Measuring wind speed
b) Measuring radioactivity
c) Measuring water depth
d) Measuring temperature
Answer: b) Measuring radioactivity
Q60.Carcinogens are substances that cause cancer.
কার্সিনোজেন হলো ক্যান্সার সৃষ্টি করে এমন পদার্থ।
Question: What is a carcinogen?
Options:
a) Substance that causes fever
b) Substance that causes cancer
c) Substance that causes allergy
d) Substance that prevents infection
Answer: b) Substance that causes cancer
Q61. Chemical Oxygen Demand (COD) is the amount of oxygen required to oxidize organic and inorganic matter in water.
কেমিক্যাল অক্সিজেন ডিমান্ড হলো জলে জৈব ও অজৈব পদার্থ জারিত করতে প্রয়োজনীয় অক্সিজেনের পরিমাণ।
Question: What does COD measure?
Options:
a) Level of vitamins in water
b) Oxygen required to oxidize substances in water
c) Minerals present in water
d) Temperature of water
Answer: b) Oxygen required to oxidize substances in water
Q62.The depth of the sea is measured by echo sounder.
সমুদ্রের গভীরতা মাপতে ইকো সাউন্ডার ব্যবহৃত হয়।
Question: Which instrument is used to measure sea depth?
Options:
a) Barometer
b) Echo sounder
c) Hydrometer
d) Compass
Answer: b) Echo sounder
Q63. Fresh fruits or fish are preserved for packet food using freeze-drying method.
টাটকা ফল বা মাছ শূন্যস্থান শুষ্ককরণ পদ্ধতিতে সংরক্ষণ করে প্যাকেট ফুডে রূপান্তরিত করা হয়।
Question: Which method is used to preserve fresh fruits or fish?
Options:
a) Pasteurization
b) Freeze-drying
c) Boiling
d) Fermentation
Answer: b) Freeze-drying
Q64.The unit of measuring radioactivity is Curie.
তেজস্ক্রিয়তা মাপার একক হলো কুরি।
Question: What is the unit of radioactivity?
Options:
a) Kelvin
b) Joule
c) Curie
d) Pascal
Answer: c) Curie
Q65.B.O.D. is lower in a deep clean pond than in a shallow dirty pond.
গভীর পরিষ্কার জলের পুকুরে B.O.D. কম হয় অগভীর নোংরা পুকুরের তুলনায়।
Question: Where will B.O.D. be lower?
Options:
a) Shallow dirty pond
b) Deep clean pond
c) Rainwater tank
d) River water
Answer: b) Deep clean pond
Q66.Red Data Book contains a list of endangered plants and animals.
রেড ডেটা বুক হলো বিলুপ্তপ্রায় উদ্ভিদ ও প্রাণীর তালিকা।
Question: What is the Red Data Book?
Options:
a) A book on medicines
b) A record of endangered species
c) A history book
d) A science dictionary
Answer: b) A record of endangered species
Q67. Biological samples are preserved in 5% formaldehyde solution.
জৈব পদার্থ ৫% ফর্মালডিহাইড দ্রবণে ভিজিয়ে সংরক্ষণ করা হয়।
Question: How are biological samples preserved?
Options:
a) In water
b) In glycerine
c) In 5% formaldehyde solution
d) In alcohol
Answer: c) In 5% formaldehyde solution
Q68.Ichthyology is the branch of science related to fishes.
ইকথিওলজি হলো মাছ সম্পর্কিত বিজ্ঞানের শাখা।
Question: Ichthyology is related to which group?
Options:
a) Birds
b) Mammals
c) Fishes
d) Reptiles
Answer: c) Fishes
Q69. Binomial nomenclature means giving a scientific name of an organism in two words.
দ্বিপদ নামকরণ বলতে বোঝায় দুটি শব্দে কোনো জীবের বৈজ্ঞানিক নাম।
Question: What does binomial nomenclature mean?
Options:
a) One-word naming
b) Naming in two words
c) Naming in local language
d) Random naming
Answer: b) Naming in two words
Q70.Carolus Linnaeus is the father of binomial nomenclature.
ক্যারোলাস লিনিয়াস হলো দ্বিপদ নামকরণের প্রবক্তা।
Question: Who introduced binomial nomenclature?
Options:
a) Darwin
b) Lamarck
c) Linnaeus
d) Aristotle
Answer: c) Linnaeus
Q71. Herbarium is a center where dried plant samples are preserved.
হার্বেরিয়াম হলো শুকনো উদ্ভিদের নমুনা সংরক্ষণাগার।
What is a Herbarium?
Options:
a) Plant garden
b) Preserved dried plant samples
c) Forest
d) Soil laboratory
Answer: b) Preserved dried plant samples
Q72. Two plants listed in the West Bengal conservation list are Sundews and Periwinkle.
পশ্চিমবঙ্গের সংরক্ষণ তালিকাভুক্ত দুটি উদ্ভিদ হলো সূর্যশিশির ও নয়নতারা।
Question: Which of the following plants are listed in West Bengal's conservation list?
Options:
a) Lotus and Rose
b) Sundews and Periwinkle
c) Mango and Banana
d) Neem and Tulsi
Answer: b) Sundews and Periwinkle.
73. What is the lens called whose edges are thinner than the middle?
যে লেন্সের প্রান্তভাগ মধ্যভাগের তুলনায় স্ফীত তাকে কী বলে?
A. Convex lens / উত্তল লেন্স
B. Concave lens / অবতল লেন্স
C. Cylindrical lens / নলাকার লেন্স
D. Plano lens / সমতল লেন্স
Answer: B. Concave lens / অবতল লেন্স
Q74. Name two animals listed under the reserved category in West Bengal.
পশ্চিমবঙ্গের সংরক্ষণ তালিকাভুক্ত দু'টি প্রাণীর নাম কী?
A. Lion & Tiger / সিংহ ও বাঘ
B. Tiger & Indian Hornbill / বাঘ ও ধনেশ পাখি
C. Rhino & Deer / গণ্ডার ও হরিণ
D. Leopard & Peacock / চিতা ও ময়ূর
Answer: B. Tiger & Indian Hornbill / বাঘ ও ধনেশ পাখি
Q75. Why is a convex lens called a converging lens?
উত্তল লেন্সকে কেন অভিসারী লেন্স বলা হয়?
A. Because it diverges light rays / কারণ এটি আলোকরশ্মি বিচ্ছুরণ করে
B. Because parallel rays after refraction pass without deviation / কারণ সমান্তরাল রশ্মি প্রতিসরণের পরে বাঁকায় না
C. Because parallel rays after refraction meet at a point / কারণ সমান্তরাল রশ্মিগুচ্ছ প্রতিসরণের পরে একটি বিন্দুতে মিলিত হয়
D. Because it reflects all rays back / কারণ এটি সব রশ্মিকে প্রতিফলিত করে
Answer: C. Because parallel rays after refraction meet at a point / কারণ সমান্তরাল রশ্মিগুচ্ছ প্রতিসরণের পরে একটি বিন্দুতে মিলিত হয়